Στηρίξτε

Επιστοφή

Λόγος συμμετοχής στο πρόγραμμα LarnaCARD για το έτος 2023:
Συμμετέχει στο πρόγραμμα με σκοπό την αγορά διαδραστικών πινάκων για δημοτικά σχολεία της Λάρνακας.

 

Η Παγκύπρια Οργάνωση Ελλήνων Δασκάλων (ΠΟΕΔ) ιδρύθηκε στις 9 Απριλίου, 1953 και εγγράφηκε για τους σκοπούς του Νόμου για τις Συντεχνίες στις 3 Ιουνίου 1953.
 

Πριν από την ίδρυση της ΠΟΕΔ προηγήθηκε η δημιουργία του Κυπριακού Διδασκαλικού Συνδέσμου στην Κερύνεια το 1898, που αποτελεί ίσως την πρώτη συνδικαλιστική οργάνωση που εμφανίστηκε στην Κύπρο. Τον Κυπριακό Διδασκαλικό Σύνδεσμο διαδέχθηκε το 1911 ο Παγκύπριος Διδασκαλικός Σύνδεσμος που λειτούργησε έως το 1931. Από το 1931 και έως το 1936 παρατηρείται μια περίοδος υποχρεωτικής ανάπαυλας που επέβαλε το αποικιοκρατικό καθεστώς. Το 1936 δημιουργείται η Παγκύπρια Διδασκαλική Οργάνωση (ΠΔΟ), η οποία μέσα στο πνεύμα των ιδεολογικών οξύνσεων διασπάται και δημιουργείται την ίδια περίοδο η Παγκύπρια Ένωση Ελλήνων Διδασκάλων (ΠΕΕΔ). Η διάσπαση και η παρακμή που παρατηρείται στις δύο οργανώσεις ΠΔΟ και ΠΕΕΔ οδηγεί το 1953 στην δημιουργία της ΠΟΕΔ, που αποτελεί από τότε και τη συλλογική έκφραση δασκάλων και νηπιαγωγών της Κύπρου.
 

Την ιστορική πορεία της Οργάνωσής μας έφερε στο φως η πολυετής προσπάθεια του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Δρα Δημήτρη Φ. Χαραλάμπους και η οποία αποτυπώθηκε στο έργο «Ιστορία του Διδασκαλικού Συνδικαλισμού στην Κύπρο 1898 – 1960» (2001), η οποία και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και την ΠΟΕΔ σε τρεις τόμους.